O edukacijskom modelu CIR-a – Tomislav Senečić

O edukacijskom modelu CIR-a – Tomislav Senečić

Centar za Integrativni Razvoj (CIR) je organizacija koja se bavi vrstom osobnog razvoja sa naglaskom na psihološko-emocionalnu domenu.

Edukacijski model integrira više disciplina u jedan komplementarni sistem. Program je dinamičan, vrlo interesantan – emocionalno zahtijevan – i vrlo edukativan.

Polaznici sav teoretski dio koji uče – prolaze iskustveno – kroz 4 godine intenzivnog rada na sebi.
Kroz ekspresivni terapijski rad, polaznici se u toku programa konfrontiraju sa osobnom problematikom – gdje osvještavaju što ih pokreće, što ih motivira, gdje su zapeli te koji su ponavljajući obrasci i kako ih transcedirati.

Psihološki materijal na kojem smo zapeli – potisnuti bijes, potisnuta trauma – su obrasci koji cijelo vrijeme neprekidno rade u nama. I da bi mogli krenuti dalje, da li iz naših anksioznosti, depresija ili sličnih stanja, taj materijal moramo otvoriti i dovršiti do kraja.

Sve ono što nas muči, što nas opterećuje, tamo gdje smo zapeli je u stvari naša prošlost u sadašnjosti.

U odrasloj dobi često preproživljavamo vlastitu prošlost a da toga nismo ni svjesni – nesvjesno na određeni način upravlja nama. I dok god to ne osvjestimo, dok nemamo to razumijevanje i dok ne dovršimo te emocije mi ustvari vrlo teško možemo ići naprijed.

Svaka osoba na svoj određen, svjestan ili nesvjestan način, radi ili pokušava raditi na sebi.

Ako recimo, želite ići u teretanu i odlučite ići u teretanu – tu nije samo puka želja da vi istešete svoje tijelo – tu je jedna dublja potreba.

Kroz bilo koju aktivnost.. odlazak u crkvu, odlazak na jogu.. ljudi zapravo pokušavaju transcedirat vlastito mjesto – iz mjesta u kojem jesu eventualno doći u nekakav kvalitetniji prostor.

I u stvari tu traže.. da li je to ovo? Ako odem na ovu dijetu.. ako počnem vježbati jogu.. ako počnem moliti svaki dan, možda će mi biti bolje. Svatko traži svoj put. Svi ti putovi su fantastični i dobri su, ali su nepotpuni.

Ono što u stvari je svrha i cilj.. je imati više mogućnosti, više pogleda.

Snimka gostovanja u emisiji Otvoreni Studio na TV Dalmaciji 27.01.2012.