Metoda postavljanja obiteljskog sistema služi kao pomoć u traženju rješenja za probleme koje često srećemo u obiteljima odnosi sa roditeljima, djecom, partnerima i iznad svega odnos sa samim sobom. Stupanjem u polje naše obitelji osvještavamo poredak i skrivena pravila koja nas sprječavaju da sami sebe i ljude oko sebe vidimo kakvi zaista jesmo i otvara nam mogućnost da mijenjamo naše poglede te dođemo u kontakt sa najjačom silom koja vlada u obiteljskom sistemu, a to je ljubav.

*Hellinger se u svom radu služi vještinama iz različitih izvora, ali sveobuhvatna snaga njegovog rada proizilazi iz vještine pomnog slušanja duše. To nije nikakva zagarantirana tehnika, već jedina zaštita koju imamo od podlijeganja lažnim autoritetima. Prema Hellingeru – priznati ono što jest, za razliku od slijepog prihvaćanja onog što se govori – bez razlike od koga dolazi – temelj je ovog, ne tako lakog rada na iscjeljivanju pojedinaca i društva.

“Hellinger razmatra pitanja života i smrti, sudbine, savjesti, krivnje i nedužnosti, dobra i zla. Za razliku od većine suvremenih psihoterapeuta, on ne zazire od pitanja duše i duhovnosti, ili životnog poziva u službi nečeg većeg od nas. I, što možda najviše iznenađuje, Bert Hellinger središnju ulogu u polju psihoterapije dodjeljuje – ljubavi”*

*Komentari uglednih psihoterapeuta iz knjige Priznati ono što jest, Berta Hellingera, utemeljitelja ovakve vrste terapije

Konstelacije su metoda čijim se osnivačem smatra Bert Hellinger a njome se postiže da u krugu grupe aktiviramo obiteljsko polje pojedinca i stupimo u njega. Time postižemo mogućnost da pratimo skrivene dinamike koje su se dešavale unutar obitelji, nekada u ovoj generaciji a nekada i puno prije našeg rođenja.

Činimo to iz razloga kako bismo dobili priliku vidjeti, osjetiti, doživjeti što se dešavalo u našoj obitelji i što je postalo dio nesvjesne dinamike koju isto tako nesvjesno preuzimamo i živimo, pritom se žaleći na razne probleme za koje ne znamo uzrok.

Budući da članovi obitelji preuzimaju obiteljsku problematiku jer ju nesvjesno pokušavaju ‘ispraviti’, potrebno je vratiti se do uzroka problema i dati si priliku vidjeti problem, zatim ga pokušavamo shvatiti i na kraju i prihvatiti takvog kakav je.

Osvještavanjem i prihvaćanjem uzroka dozvoljavamo da se u energetskom polju obitelji uspostavi ravnoteža koja nas oslobađa nepotrebnog tereta kojeg nesvjesno nosimo, kako mi sami tako i drugi članovi našeg obiteljskog polja.

Budući je pristupanje u obiteljsko polje fenomen koji je teško znastveno objasniti pozivamo vas da dođete i prosudite sami kroz vlastito iskustvo o čemu se radi.

Konstelacije su psihološki fenomen u kojem je moguće pročitati određeni psihološki kod iz eteričnog polja. Svaka osoba ili pojam ima svoje energetsko polje koje se može u svakom trenutku određenim djelovanjem izčitati iz sveprisutnog.

Tako djeluju konstelacije. Ako postoji neka zapetljana obiteljska situacija ili problem neke druge prirode u kojem nisu potpuno jasni međusobni odnosi entiteta koji su doveli do tog zapetljaja konstelacije su idealan alat za osvještavanje i otpetljavanje istog.

Konstelacija se odvija kao igrokaz unutar kojeg svaki igrač se spaja na određeno energetko polje osobe ili stvari ili pojma kojeg nositelj konstelacije koji želi razriješiti problem postavlja. Glumci igraju uloge potpuno spontano neznajući uopće koje su im uloge ta tako nemaju mogućnost da ubacuju osobne interpretacije u igrokaz već djeluju kao čisti kanali energije koju preuzimaju.

Iz iskustva se pouzdano zna da konstelacije daju izuzetno točne prikaze što postavljači opetovano govore jer je nemoguće da igrači toliko pogode svoje uloge. Egzaktni prikaz zapetljanja jasno govori postavljaču što bi se moglo i dalo napraviti u postavljenoj situaciji u koju ga voditelj odmah postavi kako bi došlo do razrješenja. Nekada neke situacije nije iz nekih razloga nije moguće razriješiti na licu mjesta, ali je zato težina uvelike smanjena i zapetljaj otkriven.

Ovo fenomenalno oruđe danas se koristi i u biznisu i u drugim granama zbog svoje sveobuhvatnosti, ali ovdje će se uglavnom koristiti za razriješenje osobnih i obiteljskih zapetljaja koji su u biti i najčešći oduzimaju najviše energije.

Voditelj konstelacija Lidija Kasalo.